Visie op vrij leven

 

Ontspannen als basis

In mijn werk is het belangrijkste doel het ervoor zorgen dat mensen voluit en vrijuit gaan leven en werken. Dit komt voort uit de gedachte dat als mensen zich niet geremd voelen, zij met meer passie, bevlogenheid, lef, veerkracht en zelfvertrouwen gaan leven en werken. Daardoor worden ze effectiever, stabieler en gezonder.

Onze remmingen bevinden zich allemaal in onszelf en doen zich vooral voor als we gespannen zijn of als we verkrampen. Ontspannen we ons dan kunnen we bewuster handelen en andere keuzes maken dan onze ingesleten gewoontes. Helaas zijn we meestal niet ontspannen, zelfs als we denken dat we dat wel zijn. 

Het gaat er dus om dat we onze ondermijnende patronen gaan zien en dat we leren om te ontspannen zodra ze de kop opsteken. Dan ademen we bewust uit, ontspannen ons en maken een andere keuze door de situatie vanuit rust te overzien.

Als we eenmaal gaan ervaren dat dit zo werkt, gaan we het vanzelf veel vaker doen. Het is namelijk heel lekker om zo in het leven te kunnen staan. Uiteindelijk wordt de staat van ontspanning steeds natuurlijker en worden we ons steeds sneller bewust wanneer verkramping optreedt.

 

 

Zie voor meer verdieping de BLOGs die ik door tijd over dit onderwerp geschreven heb.

 

Denken en voelen

Verkrampt handelen heeft vaak iets maken met de mate waarin we "in ons hoofd zitten". Ons rationele denken is gevoelig voor verkramping; daar nestelen gedachtes die gedragspatronen in stand houden. Pas als we ontspannen gaan we "uit ons hoofd" en kunnen we om onze patronen heen kijken.

Maar ook het voelen, meer geassocieerd met onze buik, kent zijn verkrampingen. Die hebben de vorm van vastzittende, niet geuite emoties, die vaak ook fysiek zijn te voelen in de vorm van spierspanning of stijfheid. Wanneer een oude emotie door een nieuwe situatie geactiveerd wordt, kunnen we niet meer goed voelen wat de nieuwe situatie voor ons betekent. We reageren dan verkrampt vanuit de oude emotie. Als je bijvoorbeeld vroeger thuis nooit je mening mocht geven en je bent daar (zonder dat je het door hebt) nog steeds boos over, dan reageer je vandaag de dag waarschijnlijk nog steeds heel geïrriteerd als iemand je niet laat uitpraten of niet naar je luistert.

Ook voor het beter voelen is ontspanning de sleutel. Die wordt bereikt door de oude emotie te voelen (vaak heel fysiek), te erkennen en alsnog te uiten. Als we dat doen ontspant ons lichaam en wordt helder dat die emotie wel ooit terecht ontstaan is, maar nu geen bestaansrecht meer heeft. Laat de emotie daarna weer van zich spreken dan ademen we uit en ontspannen. De emotie verliest met de tijd zijn kracht en zo kunnen we weer werkelijk voelen wat de huidige situatie met ons doet.

Wat er ook gebeurt, we zullen moeten ontspannen om te voelen wat er in ons ZELF gebeurt. Dan komen we los van onze standaard reacties en kunnen we in vrijheid een bewuste nieuwe keuze maken over hoe we willen zijn en handelen. 

 

DaVinci4

Wat mijn coaching jou biedt

Wat biedt het jou als gecoachte, wat biedt het jou als werkgever

voorwie

Voor wie bestemd

Voor wie is mijn coaching vooral aantrekkelijk

handen_schudden

Werkvormen

Wat we doen bij coaching