Hypnose

Hypnose is een staat van hele diepe ontspanning. Die ontspanning wordt zo diep omdat je bij het ontspannen intensief begeleid wordt. Je wordt verleid om steeds meer spanning los te laten. Het lichaam gaat in uiterste rust stand en in het hoofd verdwijnen gedachtes naar de achtergrond en komt er een hele sterke focus op dat wat in de hypnose aandacht krijgt. Vandaar dat mensen zich bijvoorbeeld ineens dingen herinneren die ze lang vergeten waren.

Die combinatie van rust en focus is het aantrekkelijke aan hypnose. Zaken komen in een ander, meer ontspannen daglicht te staan.

Hypnose wordt ook wel gebruikt om te "herprogrammeren". Dat werkt wel, maar ik doe dat liever niet. Mijn opzet is dat mensen juist ervaren dat ze mij of hypnose niet nodig hebben, dat ze het juist heel goed zelf kunnen.

Ik gebruik hypnose wel om te laten ervaren hoe diep ontspannen een mens kan zijn. Mijn ervaring is namelijk dat velen geen idee hebben van wat ontspannen eigenlijk is. Zappen op de bank is dat zeker niet en voor sommige is zelfs slapen het niet. Werkelijke ontspanning gaat veel dieper. Heb je dat onder hypnose, of in meditatie, ervaren, dan weet je daarna beter waar je op eigen kracht naar terug kunt keren.