zinindedag01

Waarom wil je vitaal of gezond zijn?

Ik vertelde laatst aan een groepje vrienden over alle aandacht die ik besteed aan mijn eigen gezondheid en vitaliteit; over eetgewoontes, yoga, meditaties, ontgiftingen etc. Toen vroeg een van mijn vrienden: "waarom doe je dat allemaal, wil je oud worden of zo?". Dat vond ik een interessante vraag. Waarom doe ik dit, en waarom beveel ik iedereen van harte aan om je eigen vitaliteit een oppepper te geven?

"Oud worden" is zeker niet het antwoord. Volgens mij is oud worden namelijk helemaal niet zo leuk. Het meest van dichtbij heb ik het meegemaakt met mijn ouders, die 89 werden. De laatste jaren waren echt niet leuk. Natuurlijk wil ik nog wel een flinke tijd mee, maar het zit hem niet in de kwantiteit.

Het werkelijke antwoord op de gestelde vraag ligt veel dichterbij. Het ligt in het hier en nu. De reden dat ik, maar ook jij, een gezond en gebalanceerd leven wil leiden, is omdat het ons leven nu op dit moment mooier maakt. Wat mij betreft is er niets heerlijkers dan je bed uitkomen 's ochtends en echt zin hebben in de dag en dat gevoel de hele dag ook niet kwijt te raken.

Ik heb ook zeker anders meegemaakt. Ook ik heb mezelf bij tijden flink ondermijnd: wakker worden met een vermoeid lijf, met een zucht van een stoel afkomen als er iets gedaan moet worden, geirriteerd raken door iemand anders gedrag of 's avonds eigenlijk alleen maar TV willen kijken. Ik ben het allemaal kwijt. Af en toe een dipje, zeker, maar die duren kort en zijn schaars. Mijn bed is een plaats van rust en niet meer een plek van piekeren, mijn energie is 's avonds net zo als 's ochtends of 's middags, de after lunch dip is verleden tijd en tijdens de treinreis naar het werk hoeft er geen slaap meer te worden ingehaald. Dat is onwijs lekker en het verhoogt mijn effectiviteit en mijn plezier in het leven.

Dus: tip van de dag: ga niet anders eten of leven, ga niet sporten of aan de lijn doen, ga niet mediteren of stoppen met roken omdat je oud wilt worden. Doe het niet, die beloning ligt veel te ver weg. Doe het omdat je je er nu beter van gaat voelen. Pak veranderingen op waarvan je het effect kunt voelen. Dan komt het ook met je motivatie vanzelf goed.