Vernieuwend

Vernieuwend

Het woord Vernieuwend heeft voor mij de afgelopen twee jaar een hele bijzonder betekenis gekregen. Dat kwam door de training Vernieuwend Coachen die ik volgde bij Frans Bakker. Het woord Vernieuwend is sindsdien komen te staan voor een manier om tegen het leven aan te kijken en het te leven. En omdat ik het gedachtengoed van Vernieuwend inmiddels volop omarmd heb en, naar ik zo ijdel ben om te vermoeden, ook snap en leef, leek het mij wel aardig om daar ook in de blog maar eens over te gaan schrijven. Stukje bij beetje want er is veel over te zeggen. We zien wel waar ons dat brengt.

Eerst maar eens het woord Vernieuwend. Waar slaat dat eigenlijk op?
Ik geef daar graag twee betekenissen aan. De eerste is dat we vernieuwing nodig hebben. Het is niet zo moeilijk om te zien dat het niet goed gaat met wereld en ook niet met de mensen die daar op leven. Ja we worden wel steeds ouder en hebben veel comfort voor onszelf gecreëerd, maar ondertussen vergiftigen we de boel, inclusief onszelf, en begrijpen we echt niet meer hoe we als mensen moeten samenleven. Het moet anders. Vernieuwend dus.
Een tweede uitleg die ik er graag aan geef is dat vernieuwen heel natuurlijk is. Alles om ons heen, de natuur en ook ons eigen lijf, doet niets anders dan zichzelf de hele tijd vernieuwen. Dat is de gewone gang van zaken, dat is zoals het leven het doet. Het leven wil dat. Alleen zijn wij mensen daar niet meer zo goed in. We houden alles graag bij het oude, hebben liever niet teveel vreemde dingen om ons heen en willen eigenlijk niet veranderen. Nou mag dat allemaal wel, maar het is niet zoals het leven het wil en dus werkt het niet. Als je het leven niet kunt nemen zoals het komt en niet kunt meebewegen met de stroom, dan word je gestresst en ziek. Constante vernieuwing is wat het leven wil. En het is niet moeilijk, je hoeft het alleen maar toe te laten, want het leven doet zichzelf.

Genoeg voor nu. Volgende keer meer over die laatste woorden: het leven doet zichzelf.

Dat zinnetje is trouwens ook de ondertitel van een boekje over het ontstaan van Vernieuwend. Dat is de autobiografie van Frans Bakker, waar ik vorig jaar oktober op Facebook over schreef. "Met de billen bloot", heet het. Fijn boek!

Of kijk eens op www.vernieuwend.com. Daar vind je ook info over de cursus Vernieuwend voor mannen, die Frans en ik volgend jaar gaan geven.