Stress ontspan (website versie)

Stress lonkt, ontspannen helpt.

Soms krijg ik in mijn werk in korte tijd met een terugkerend thema te maken. Ik deel dan graag mijn ervaringen daarmee.

Dit keer gaat het over wat er gebeurt als we met heftige situaties te maken krijgen. We worden ziek of ontslagen, onze partner gaat vreemd of vertrekt, onze kinderen dreigen op het verkeerde pad te raken, ons geld raakt op of onze nieuwe buren bezorgen ons bergen overlast.

Meestal reageren we met stress. En laat ik zeggen dat ik dat snap en dat ik dat zelf ook heel erg veel gedaan heb. Maar de stress gaat gepaard met een soort bewustzijnsvernauwing, waardoor we alleen de problematiek nog maar zien en die als een enorme donkere wolk over ons heen laten hangen. We maken de onfortuinlijke situatie waar we in zitten tot een drama dat zich afspeelt in ons hoofd. En dat drama krijgt al onze aandacht.
We overzien de werkelijke situatie nu niet meer en vaak zeggen mensen dan ook dat ze niet weten wat ze moeten doen.

Het is het lastigste en tegelijk ook het mooiste deel van mijn werk om mensen in zo’n situatie te verleiden om te ontspannen. Ontspanning brengt namelijk overzicht, laat ons accepteren wat toch niet veranderd kan worden en geeft ons focus en richting voor wat we wel kunnen doen.
Maar het is lastig. Ontspannen is namelijk het laatste waar we in zo’n situatie aan denken. Ik zie ze denken en hoor ze zeggen: sodemieter op met je ontspanning, zie je dan niet in welke shit ik zit.
En ja, dat zie ik en tegelijk zie ik dat je feitelijk geen keuze hebt. Je kunt alleen maar ontspannen, de rest heeft namelijk geen zin, helpt je niet.

Stress lonkt en is heel kort handig om te handelen in acute nood, maar daarna beperkt het ons alleen maar. We zouden willen leren om in elke situatie, hoe lastig ook, te ontspannen.

Dus voor de feestdagen waarin de tegenwind zich misschien wel extra sterk laat voelen: ontspan, adem, laat zijn wat je niet kunt veranderen en doe even niets. 
Ik wens je veel rust en liefde toe.