Stress2

Stress als sluipmoordenaar

Ik sprak de afgelopen week in korte tijd drie mensen die klachten hadden en niet de mogelijkheid hadden overwogen dat spanning of stress misschien wel de veroorzaker kon zijn.

Een van hen was u al maanden verkouden en gebruikte allerhande middeltjes, maar niets hielp hem. Mijn vraag naar wat hij dacht dat oorzaak was, werd niet begrepen. Hij leefde toch gewoon gezond? Werk je misschien te hard, slaap je wel voldoende, ontspan je wel op zijn tijd? En vooral die laatste vraag bleek moeilijk te beantwoorden te zijn.

Want hoe doe je dat, ontspannen?

Onderuit op de bank met de afstandsbediening in de hand? Het lijkt er verraderlijk veel op. En misschien werkt het voor de één prima, maar houdt de ander al zijn spanning gewoon vast. Dat kan ook omdat de TV je aandacht afleidt van je zelf, van je eigen lijf en je eigen gedachten. Je wordt dus niet geconfronteerd met je eigen spanning.

Hetzelfde kan gelden voor intensief sporten. Je doet wel iets anders, je traint je lichaam en je wordt wel afgeleid, maar verdwijnt de spanning ook? Ik heb dat zelf ervaren toen ik veel hardliep en regelmatig blessures kreeg doordat het mij niet lukte de tijdens de training opgebouwde spanning goed te laten wegvloeien.

Helaas is het zo dat we wennen aan de spanning die we in ons lijf hebben. Als die er immers dagelijks is, dan weet je na een tijdje niet beter. En dat is het verraderlijke eraan.

Ik heb gemerkt aan mezelf en aan anderen dat ontspannen echt een vaardigheid is. Een vaardigheid waarbij je zowel kunt voelen waar in je lijf nog spanning zit, als de mogelijkheid hebt om je lijf actief te ontspannen. Werkelijk tot rust komen en ervoor zorgen dat spanning zich niet ophoopt.

Als je dat niet kunt zou ik zeggen: zorg dat je het snel leert. Want ontspannen kun je zelf.