Meditatie

In coaching en zeker in workshops gebruik ik regelmatig meditatie. Ik wil in deze blog onderzoeken waarom ik dat eigenlijk doe.

De meditatievorm die we het vaakst gebruiken is die van diepe (fysieke) ontspanning en visualisaties. We ontspannen door ons lijf te voelen en dat lijf toestemming te geven alles los te laten en voor even niets te hoeven. We ervaren dan dat dat lijf eigenlijk veel beter functioneert als we ons er met onze gedachten even niet mee bemoeien. Onze hartslag daalt, onze ademhaling wordt rustiger, het lijf redt zichzelf wel. Heel lekker allemaal. We voelen hoe lekker het is om te ontspannen.

Als we ons lijf zo ontspannen hebben, ontspannen we ook ons hoofd door gedachtes los te laten en onszelf toe te staan even helemaal niks te hoeven, even nergens aan te denken en ons over niets druk over te maken.

En dan slaan we aan het visualiseren. Je mag het ook fantaseren noemen, da's prima. We geven onze geest de vrije loop en kijken naar wat er in ons opkomt, naar wat er voor ons geestesoog verschijnt. En daar hoeven we helemaal niets mee; we kijken er ook naderhand zonder enige verplichting naar. Vaak blijken het betekenisvolle beelden te zijn die ons op de een of andere manier iets vertellen. Meestal mediteren we met een bepaalde vraag in gedachten en vormen de beelden een antwoord op die vraag. Voorbeelden van vragen zijn: Hoe wil ik dat mijn werkzame leven er uit gaat zien? Hoe zie ik de relatie met mijn partner idealiter voor me? Wat is voor mij gezond leven?

En waarom doen we dat nou? 
Vrij en voluit leven gaat over vrij baan geven aan het leven dat zich door ons wil manifesteren. Daarom zeggen we ook altijd: ontspan, het leven doet zichzelf, je hoeft het alleen maar toe te staan. In de meditatie doen we dat feitelijk in geconcentreerde vorm en zo je wilt in een soort laboratorium-omgeving in ons hoofd. We ontspannen, zetten ons denken voor even aan de kant en worden toeschouwer van dat wat zich in ons ontvouwt. En dat alles in volkomen vrijheid, zonder iets te moeten.

Want keihard werken om die prachtige beelden die we zojuist zagen zo snel mogelijk te realiseren, staat natuurlijk haaks op wat vrij leven is. Dan zouden we het leven weer gaan sturen in plaats van accepteren. We gebruiken die beelden als inspiratiebron, misschien als richting, of om te begrijpen wat belangrijk voor ons is. En daar gaan we dan naar leven, zonder verwachtingen over het resultaat.

Meditatie is op die manier fijn en lekker en gratis verkijgbaar bovendien. Van harte aanbevolen dus.