Het leven doet zichzelf

Het leven doet zichzelf.

Vorige week sloot ik een bericht over Vernieuwend af met deze woorden. En ik zou er op terug komen.

We gebruiken bij Vernieuwend deze woorden om aan te geven dat wij mensen weliswaar altijd in de weer zijn met bedenken hoe we alles willen laten verlopen en met hoe we dat dan ook nog eens voor elkaar kunnen krijgen, maar dat dat eigenlijk niet zo'n slimme manier van leven is. Vernieuwend zegt dat het veel aantrekkelijker is om te ontspannen, niet al te veel na te denken, te aanschouwen wat het leven dan in ons wakker maakt en daar met mee te gaan.

Ik moet zelf altijd aan diertjes denken. Onze katten bijvoorbeeld, maar misschien nog wel mooier: het vogeltje buiten in de boom. Dat diertje denkt niet zoveel na, heeft geen deadlines, geen verplichtingen, moet helemaal niks en heeft niemand die hem achter zijn vodden zit. Hij zit op een takje en wacht op wat het leven in hem wakker maakt. En in zijn geval duurt dat nooit heel lang (in tegenstelling tot onze katten die 20 uur per dag slapen). Het vogeltje is altijd bezig: zoekt een partner, verdedigt zijn territorium, zoekt eten, bouwt nestjes, voedt zijn jongen en fluit de longen uit zijn lijfje. Heb je je wel eens afgevraagd wat hem eigenlijk beweegt? Yep, dat is het leven dat zichzelf doet. Het gaat vanzelf.

Ik probeer dat tegenwoordig wel eens na te doen. Dan blijf ik 's ochtends lui in mijn bed liggen, met het stevige voornemen om pas in beweging te komen als ik ergens zin in heb om te gaan doen. En wat denk je: ik ben meer een vogeltje dan een kat. Binnen tien minuten sta ik naast mijn bed en begin ik aan iets wat ik leuk vind en dat vaak ook nog eens heel zinvol is en precies het juiste om op dat moment te doen. Mijn persoonlijke bewijs dat het leven zichzelf doet.

En daarom leren we bij Vernieuwend om in het leven zo vaak mogelijk te ontspannen en mee te gaan met wat het leven ons laat doen. Het vraagt misschien om vertrouwen om daar aan te kunnen beginnen, maar uiteindelijk is dat vertrouwen ook weer niet nodig, omdat je onmiddellijk voelt dat dat wat het leven wil dat je doet, helemaal goed is.

Het leven doet zichzelf. Alles wat wij hoeven te doen is ademhalen en ontspannen. En te volgen wat het leven in ons oproept. Eigenlijk raar dat we dat moeten leren. Dat komt omdat ons van alles in de weg zit: ons intellect, onze verkrampingen, onze overtuigingen en onze gedragspatronen.

Daarover volgende keer meer: Patronen, een belangrijke element van Vernieuwend.