relax

Het herstellend vermogen van je lijf in diepe ontspanning

Hypnose is een combinatie van diepe ontspanning en een gefocuste aandacht. Meestal gaan we hypnose in, door te beginnen met onszelf te ontspannen. We staan het lichaam toe alles los te laten en dat doen we vooral door ons hoofd te focussen op iets anders. Het lijf wordt als het ware even met rust gelaten. Er ontstaat zodoende een extreem diepe ontspanning die ik zelf alleen herken, maar dan nog in zwakkere vorm, in de savasana (de lijkhouding) in de yoga. Slapen biedt niet vanzelfsprekend dit niveau van ontspanning.

Overigens is niet die ontspanning het doel van de hypnose; dat is de focus van de geest. De ontspanning is wel een heel aangenaam bijproduct.

Onlangs, toen ik dit uitlegde aan een belangstellende, realiseerde ik me weer iets dat ik uit het oog verloren was omdat ik het zo gewoon ben gaan vinden. En dat is dat er een ontzettend fijn neveneffect zit aan deze diep ontspanning: het herstelproces in het lichaam krijgt ineens alle ruimte en functioneert op volle kracht.

Het lichaam komt door de ontspanning in een weldadige rust terecht, waarin niets haar primaire levensprocessen in de weg staat. Al het natuurlijke herstelwerk dat nog moet gebeuren, geschiedt daardoor sneller en beter. Daarom is slapen ook zo goed voor ons; zij het dat, zoals gezegd, de slaap lang niet altijd en niet voor iedereen de diepe lichamelijke ontspanning brengt.

Dit is hoe ik het zelf ervaar en hoe ik het terug hoor van mensen die onder hypnose zijn  geweest. Het gaat om effecten als het herstel van spierpijn, sneller genezen van wondjes, verdwijnen van spanningspijnen en het oplossen van constipatie.

Meestal leer ik mensen die onder hypnose gaan, ook hoe ze zelf de diepe ontspanning van hypnose kunnen oproepen. Ik geef ze dan "huiswerk" mee om daarmee te oefenen. Dagelijks je lichaam twee keer tien minuten deze vorm van ontspanning toestaan is al heel helend. Je doet je lijf er een enorm plezier mee. En dat vertelt het je in de vorm van een weldadig gevoel, het verdwijnen van spanningen en pijntjes en het herstel van beschadigingen.