Geraakt worden (website versie)

Durf je geraakt te worden?

Een terugkerend thema in mijn gesprekken van deze week was “geraakt worden”. En dan in de betekenis van emotioneel geraakt worden in het contact met andere mensen.

Vrijwel allemaal hebben wij in ons leven een harnas opgebouwd waarmee ons beschermen tegen al te veel beroering. Als we bijvoorbeeld een verwijt krijgen, waarvan we eigenlijk wel weten dat er een kern van waarheid in zit, dan verdedigen we ons vaak liever dan dat we in ons zelf nagaan wat de kritiek met ons doet.
Maar ook als we ontroerd, of liever gezegd geroerd, raken, stoppen we die emotie liever weg dan dat we hem naar buiten laten komen.

Iemand zei deze week: je kunt niet boksen als je bang bent om een klap te krijgen. Ik vond dat een mooie metafoor voor het leven: als je niet geraakt wilt worden, wordt het leven nooit echt vreugdevol, liefdevol of simpelweg leuk.

Geraakt worden is onze gevoels-antenne die zijn werk doet. Het geeft een signaal dat er in ons iets wezenlijks gebeurt dat het waard is om aandacht aan te geven.

Liever dus dan wegstoppen zouden we, wanneer we geraakt worden, in onszelf kunnen onderzoeken wat er aan de hand is. Dat vertelt dan altijd iets over onszelf. Bijvoorbeeld dat we niet helemaal ons hart hebben gevolgd en onszelf een beetje klem aan het zetten zijn. Of dat er in ons nog verdriet zit dat we geen ruimte hebben gegeven. Dat we nodig in beweging moeten komen of dat we vreselijk veel houden van de persoon die ons zojuist in vervoering bracht.

Bijkomend effect: als we laten zien dat we geraakt worden maken we verbinding met datgene wat ons raakt. Vaak is dat de persoon tegenover ons. We laten onszelf zien en dat is de mooiste manier om met elkaar in verbinding te komen.