Zuiveren

Als we om ons heen kijken zien we dat alles wat leeft, elk systeem dat functioneert, vormen van zuivering kent. Ons eigen lichaam is daar een heel goed voorbeeld van. We plassen en poepen om van afval af te komen en ook onze uitademing bevat van alles wat we kwijt moeten. Als we erg vervuild raken doet het lichaam nog iets beter zijn best en geven we over of krijgen we diarree. Allemaal mechanismes waarmee ons lichaam zich zuivert. En het is overduidelijk wat er gebeurt als die zuivering stagneert. Dat gaat niet lang goed, dat weten we allemaal uit eigen ervaring.

De Lichtruimte

Sinds ik deze serie teksten over Vernieuwend begon, zie ik er al naar uit om over de Lichtruimte te schrijven. Het is namelijk een mooi onderdeel van Vernieuwend en met afstand de leukste.

Vorige keer schreef ik al dat wij allemaal momenten kennen in ons leven dat we onze patronen even niet doen. En als we met elkaar praten over patronen en over het loslaten daarvan, dan gebruiken we die momenten om ons te realiseren dat het doen van een patroon echt een keuze is en niet door de omgeving wordt gedicteerd. 
Dat doen we door ons zo'n moment te herinneren en voor de geest te halen. Niet een beetje, maar echt even lekker herbeleven van zo'n moment, waarin we ons helemaal vrij voelden en deden wat we zelf wilden en wat het leven van ons vroeg.

Patronen in Vernieuwend

Patronen. Dat woord gebruiken we heel veel in Vernieuwend. Het duidt, net als het dat  ook in andere context doet, op gedragspatronen.

Wij leren in onze vroege jeugd, om en nabij 7-10 jaar, gedrag aan dat wordt ingegeven door de omstandigheden van die tijd. Dat gedrag blijven we ons hele leven herhalen, ook al is dat niet meer nodig. En dat gedrag noemen we een patroon.

Het leven doet zichzelf

Het leven doet zichzelf.

Vorige week sloot ik een bericht over Vernieuwend af met deze woorden. En ik zou er op terug komen.

We gebruiken bij Vernieuwend deze woorden om aan te geven dat wij mensen weliswaar altijd in de weer zijn met bedenken hoe we alles willen laten verlopen en met hoe we dat dan ook nog eens voor elkaar kunnen krijgen, maar dat dat eigenlijk niet zo'n slimme manier van leven is. Vernieuwend zegt dat het veel aantrekkelijker is om te ontspannen, niet al te veel na te denken, te aanschouwen wat het leven dan in ons wakker maakt en daar met mee te gaan.

Vernieuwend

Vernieuwend

Het woord Vernieuwend heeft voor mij de afgelopen twee jaar een hele bijzonder betekenis gekregen. Dat kwam door de training Vernieuwend Coachen die ik volgde bij Frans Bakker. Het woord Vernieuwend is sindsdien komen te staan voor een manier om tegen het leven aan te kijken en het te leven. En omdat ik het gedachtengoed van Vernieuwend inmiddels volop omarmd heb en, naar ik zo ijdel ben om te vermoeden, ook snap en leef, leek het mij wel aardig om daar ook in de blog maar eens over te gaan schrijven. Stukje bij beetje want er is veel over te zeggen. We zien wel waar ons dat brengt.

Lou Reed

Leven in vertrouwen

Ik luisterde deze week naar de CD New York van Lou Reed en had de rust om naar zijn teksten te luisteren. In het nummer Busload of faith zingt hij over het feit dat je eigenlijk nergens op kunt vertrouwen en dus heel erg veel vertrouwen nodig hebt om dit leven door te komen. (Lou Reed is geen geboren optimist, maar wel een ijzersterke muzikant.)

Lou gebruikt twee woorden voor wat wij allebei vertrouwen noemen. Ten eerste in de zin van je kunt op niemand vertrouwen - daar gebruikt hij het werkwoord to depend on, letterlijk: afhankelijk zijn van en meer figuurlijk: kunnen rekenen op. Als tweede gebruikt hij faith, een wat abstracter vertrouwen, zonder heel concreet beoogd resultaat en zonder te weten wat je mag verwachten. We horen dat veel bij christenen: to have faith in god.

Het was de tegenstelling tussen deze twee vormen van vertrouwen die me trof, toen ik dit lied weer eens hoorde. In praktijk verwarren we die twee soorten namelijk nogal eens.

zinindedag01

Waarom wil je vitaal of gezond zijn?

Ik vertelde laatst aan een groepje vrienden over alle aandacht die ik besteed aan mijn eigen gezondheid en vitaliteit; over eetgewoontes, yoga, meditaties, ontgiftingen etc. Toen vroeg een van mijn vrienden: "waarom doe je dat allemaal, wil je oud worden of zo?". Dat vond ik een interessante vraag. Waarom doe ik dit, en waarom beveel ik iedereen van harte aan om je eigen vitaliteit een oppepper te geven?

change-ahead-sign2

Let niet zozeer op de wereld; let op je ZELF

In gesprekken over het vrijer en lichter maken van het leven, over gezond en ontspannen leven (zo je wilt: over de weg naar verlichting), kom ik nogal eens tegen dat mensen mij en anderen ervan willen overtuigen dat het echt beter aan het gaan is met onze huidige wereld. Dat onze drang naar een liefdevolle, biologische en vrije wereld toch echt gedeeld wordt door velen. Dat er een mondiale trend waarneembaar is dat de mensheid steeds opener staat voor thema’s als verantwoord met het milieu omgaan, gezond leven en spirituele waarheden. En afgezien van het feit dat ik dat allemaal nog niet zo geloof, gun ik het eenieder om dat wat minder belangrijk te vinden.

Bang voor je eigen ziel

Wat ik met enige regelmaat tegenkom is dat mensen bang zijn om al te diep in zichzelf te kijken. Meestal gaat het om angst voor wat zich mogelijk gaat openbaren.

Ik begrijp die angst wel. In de eerste plaats omdat ik dat pad zelf ook ben gegaan. Ook ik heb momenten in mijn leven gehad dat de pijn of het ongeluk van dat moment aantrekkelijker leken dan een confrontatie met mijn eigen levenspatronen. Ik prijs me gelukkig dat ik het uiteindelijk wel durfde en heb mogen ervaren dat deze angst nog veel minder ongegrond was dan ik ooit had durven vermoeden. Een tandenloze tijger.

blogplaatje 5

De veronderstelde maakbaarheid van het leven als stressfactor

De drang naar een maakbaar leven wordt op steeds meer plekken vanzelfsprekend. Afgelopen dinsdag voorpaginanieuws in de Volkskrant: "patiënt in het ene ziekenhuis beter af dan in het andere", en in hetzelfde artikel als vette tekst: "overlevingskans stijgt vaak fors als chirurg vaardiger is".
Dat zou toch geen nieuws moeten zijn; het lijkt mij immers meer dan logisch.

relax

Het herstellend vermogen van je lijf in diepe ontspanning

Hypnose is een combinatie van diepe ontspanning en een gefocuste aandacht. Meestal gaan we hypnose in, door te beginnen met onszelf te ontspannen. We staan het lichaam toe alles los te laten en dat doen we vooral door ons hoofd te focussen op iets anders. Het lijf wordt als het ware even met rust gelaten. Er ontstaat zodoende een extreem diepe ontspanning die ik zelf alleen herken, maar dan nog in zwakkere vorm, in de savasana (de lijkhouding) in de yoga. Slapen biedt niet vanzelfsprekend dit niveau van ontspanning.

blogplaatje 4

Tarwe als boosdoener?

Ik heb net het Broodbuikboek gelezen en tref in de kranten van de afgelopen tijd een aantal treffende parallellen aan.

Het boek is feitelijk een horror-story over tarwe. Over hoe de drang naar grotere opbrengsten per hectare hebben geleid tot extreme "veredeling" van de tarwe die we wereldijd gebruiken. Die tarwe is sinds 1985 nog maar half zo hoog als ie op het veld staat en bevat een ander samenstel van eiwitten dan het oorspronkelijke gewas. Een aantal van die nieuwe eiwitten zijn niet goed voor ons. Ze schaden de darmwand, stimuleren de eetlust en hebben een verslavend effect. Gevolg: je eet teveel en wordt dik; je ontwikkeld een broodbuik, die begint met een zwembandje.

 

Suikerklontjes

Suiker als verslaving

Dit weekend had ik een interessant gesprek met een vriend over het eten van suiker. Nadat ik hem had verteld over mijn idee dat suiker echt niet best voor je is, zei hij: "Ja maar soms bij een zware inspanning voel ik me ineens een beetje slap en duizelig. Als ik op zo'n moment iets met veel suiker eet, voel ik me al met een paar minuten weer goed. Dus suiker is hartstikke goed voor je!". 

Wat hier natuurlijk werkelijk aan de hand is, is dat mijn vriend, zonder dat hij het door heeft, verslaafd is geraakt aan suiker.

Stress2

Stress als sluipmoordenaar

Ik sprak de afgelopen week in korte tijd drie mensen die klachten hadden en niet de mogelijkheid hadden overwogen dat spanning of stress misschien wel de veroorzaker kon zijn.

Een van hen was u al maanden verkouden en gebruikte allerhande middeltjes, maar niets hielp hem. Mijn vraag naar wat hij dacht dat oorzaak was, werd niet begrepen. Hij leefde toch gewoon gezond? Werk je misschien te hard, slaap je wel voldoende, ontspan je wel op zijn tijd? En vooral die laatste vraag bleek moeilijk te beantwoorden te zijn.

Want hoe doe je dat, ontspannen?

Timparks3

Psycho-somatisch; een onnodig woord

Ik heb vorige week een leuk boek gelezen: “Leer ons stil te zitten” van Tim Parks.

Dit boek vertelt het verhaal van Tim zelf, die al zijn hele leven en in toenemende mate, last heeft van zijn prostaat. In zijn pogingen iets aan zijn leed te doen drijft hij steeds verder af van de reguliere medici en leert hij dat het echt ontspannen van zijn lijf de enige en noodzakelijke remedie is die hem kan helpen.